cosmic dark ambient

2023. augusztus 23. 08:06 - Nagaarum OMons

Lehet, hogy a gravitáció nem is alapvető kölcsönhatás?

A négy alapvető kölcsönhatás közül háromnak a működését jól ismerjük. Az elektromágneses kölcsönhatással nap mint nap találkozunk a hétköznapi életünkben használt eszközeinken keresztül. Közvetítő bozonja a foton. Az erős kölcsönhatással is találkozunk nap mint nap, de észre sem vesszük. Ez a hadronokra hat, lényegében egyben tartja az atommagokat. Közvetítő bozonjai a gluonok. A gyenge kölcsönhatás okozza a radioaktív béta bomlást, ami a protonok és neutronok egymásba való átalakulásával jár, és további atomi jelenségeket. A Z és W bozon a közvetítő részecske.

Az elektromágneses és a gyenge kölcsönhatást igyekeznek a tudósok összehozni, az egyesítő elméletekben elektrogyenge kölcsönhatásként szerepeltetve őket. Véleményem szerint idő kérdése, hogy az erős kölcsönhatást is beintegrálják a nagy egyesített elméletbe (Grand Unification Theory - GUT).

isaac-newton-kneller-painting.jpgDe mi van a gravitációval? Mi a gravitáció? Szerintem nem szentségtörés azt kijelenteni, hogy nem tudjuk. Isaac Newton óta számoljuk. Einstein óta tudjuk relativisztikusan kezelni. Mindent tudunk róla az észlelést illetően, de semmit nem tudunk az okáról. Fontos észleléseket tettünk a tömeg - gravitácó - idő hármasról, a köztük lévő összefüggésekről, az egymásra való hatásaikról és ez nagyjából az összegzése a történetnek.

Mindezidáig semmiféle közvetítő részecskét nem sikerült találni, ami a gravitációt irányítaná. Nincs negatív értéke, vagyis taszító irányultsága. Nem lehet árnyékolni, és míg a többi kölcsönhatásnál behatárolható, hogy mire hatnak (az erős a hadronokra, az elektromágneses a töltött részecskékre, a gyenge a feles spinnel bíró részecskékre), a gravitáció hat mindenre.

Jim Al-Khalili, az iraki születésű tudós, a Surrey-i Egyetem elméleti fizikusa ismeretterjesztő műsoraiban igyekszik egy kicsit mélyebben belemenni a tudományos értelmezésekbe. Míg Neil deGrasse Tyson a Kozmosz: Történetek a világegyetemről című több részes dokumentumfilmjében inkább mesél jellegzetesen varázslatos stílusában, addig Al-Khalili a keményvonalas stílust képviseli, nem egyszer konkrét matematikai egyenleteket felírva az orrunk előtt. Az olyan műveiben, mint az Einstein rémálma, A kvantumfizika titokzatos világa vagy a Minden és semmi részletesen mutatja be azokat a hajmeresztő, és irreálisnak tűnő dolgokat, ami miatt Niels Bohr kijelentette: "Aki a kvantummechanikától nem rémül meg, az meg sem értette igazán".

thorne-khalili.jpg

Mégis, egy ezekhez képest kevésbé izgalmas filmje végén hangzik el egy olyan dolog, ami számomra a meghökkenés végpontja, de nem az ő szájából. Kip Thorne, aki pár éve a gravitációs hullámok felfedezéséért vagy inkább azok létének a bizonyításáért kapott Nobel-díjat, gondolkodik alternatívan, de olyan logikával, amire nem lehet csak úgy legyinteni. A gravitáció lenyűgöző világa ismeretterjesztő film lényegében a címével össze is foglalja, hogy miről szól, megtoldva a végét ezzel a bizonyos alternatív értelmezéssel. Kip Thorne ugyanis kijelenti, hogy a gravitáció tulajdonképpen az idő múlásának eltérő mértéke miatt jön létre. Mivel a nagyobb tömegpontok közelében lassabban múlik az idő, ezért a tárgyak zuhanni akarnak, és olyan helyre kerülni, ahol lassabban öregednek.

Ez egy elképesztő kijelentés, de a tudományt az ilyen elképesztő ötletek viszik tovább, és azt a tényt figyelembe véve, hogy a gravitáció titkánat megfejtését még csak el sem kezdtük, számomra szívet melengető. 40:06-tól:

Elképzelhető hát, hogy a világmodellünk sarokköveit alkotó négy alapvető kölcsönhatást teljesen át kell gondoljuk? Milyen kár... pedig alapkőként a négy darab jelöl ki valamit legautentikusabban. A kvantumfizika egy évszázada borzolja a kedélyeinket, de a gravitáció fájó kérdésére ezidáig nem talált megoldást. Thorne elmélete minimum forradalmi, kár, hogy a LIGO, aminek létrehozásában oszlopos szerepe volt, ismét csak méri a gravitációt, de nem magyarázza azt. Viszont felvet egy kérdést az ok-okozatiságról, és ezt tekinthetjük egy lépésnek valami felé, amit egyszer valaki kibogoz.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://starshapedchimney.blog.hu/api/trackback/id/tr6318198075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.25. 19:49:50

"kijelenti, hogy a gravitáció tulajdonképpen az idő múlásának eltérő mértéke miatt jön létre. Mivel a nagyobb tömegpontok közelében lassabban múlik az idő... "

Amivel tképpen ugyanazt mondja más szavakkal. Az új elméletének "csak" azt kell megmagyaráznia, miért múlik lassabban az idő a tömegpontok közelében, szemben az eddigivel, amelynek azt kell(ene) megmagyaráznia, miért hajlítja meg a tömeg a téridőt.

Semmivel nem jut közelebb a gravitáció lényegéhez, csak egy megválaszolatlan kérdést lecserélt egy másikra. :DD

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.08.25. 21:47:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Newton egy teljesen pangó témában, azaz a tárgyak leesésének axiómaszerűen túltárgyaltnak tekintett ügyében azzal tett egy forradalmi oldallépést, hogy hirtelen úgy nézte az alma leesését, mint a Föld hatását az almára. Ennyi elég volt ahhoz, hogy ma már észleljük a gravitációs hullámokat, rutinszerűen használjuk fel a gravitációs lencséket és hajszálpontosan állítottuk be ELŐRE a GPS műholdak fedélzeti óráit, számítva arra, hogy odafent majd sietni fognak. Van, hogy egy egyszerű átértelmezés hozza el a megvilágosodást.

Itt a két jelenségből most a másikkal magyarázza az egyiket. Lehet, hogy ha ezek után elkezdünk gondolkodni a testek öregedési kedvén, kinyílik egy új világ.

Nekem nagy kedvencem egy régi sci-fi novella, a Zajszint, Raymond F. Jones története. Noha az írásnak más a lényege és a poénja, elhangzik benne egy olyan gondolat, hogy amikor a patakba dobált fadarabkák az örvénylő vízben egymás felé mozdulnak, az is egyfajta gravitálás. A történet főszereplője ettől a gondolattól ihletve dolgozza ki a gravitációs tér újfajta egyenleteit, ami elvezetett az antigravitáció megvalósításához. Nem tudhatjuk, hogy milyen új megfogalmazás tüntet el egy akadályt a gondolataink útjából.

Motorogre 2023.08.26. 09:25:04

Köszönjük a posztot és a videót egyaránt. A gravitron utáni kutatások tovább folynak, talán 1x sikerrel. Sajnos a sikertelenség még nem (fogja) jelenti hogy nem létezik. A gondolat hogy "minden ott szeret létezni ahol lassabban öregsz" fizikai minimax elvek közé történő besorolási kísérlet (enegria minimum, etrópia maxium felé "szeretnek menni" a folyamatok). Kétségtelen hogy a gravitáció megértése a fizika egyik nagy kíhívása - a sötét energia mellett (vagy együtt?)

arthurthedent 2023.08.26. 15:20:09

Ezzel az "idő okozza a gravitációt" dologgal két probléma van.

1) Nem új. Sőt, ennél sokkal mélyebbe, sokkal érdekesebben tárgyalták már mások. A youtube-on is vannak videók, ahol ezt a spekulációt magyarázzák. Érdekes, de nem új.

2) Semmi köze nincs a tudományhoz. Ez nem egy elmélet, nem egy hipotézis, nem egy munkahipotézis, semmi. Spekuláció, ötletelés, filozofálgatás.

Ha azt mondom, hogy az elektromos töltést a tündérek okozzák, akikről nem tudunk az ég-világons semmit, akkor a tudomány azt mondja, hogy "jó, okés, és ha feltennénk, hogy ez így lenne, akkor az mennyiben mozdítaná elő a megismerésre való törekvésünket?" Semennyire, tehát itt a vége.

Lehet, hogy az idő okozza a gravitációt, lehet, hogy a gravitáció okozza az időt és lehet, hogy a tündérek okozzák mindkettőt. És?

arthurthedent 2023.08.26. 15:25:48

Ráadásul a fizika tele van az ilyen "így is kijön, úgy is kijön" példákkal. Tudjuk mi történik, tudjuk hogyan kell kiszámolni, erre megkérdezi valaki, hogy akkor most miért történt ez az elektronnal?

Jönnek a válaszok, hogy ha nem lassult volna le, akkor sérült volna az energiamegmaradás elve, azért. Nem, azért, mert semmi sem haladhat gyorsabban mint a fény. Nem, azért, mert a hullámhossza adott és akkor kijön, hogy le kell lassulnia. Kijön ebből, kijön abból, mindenki esküdözik, hogy mi az ok, mi a következmény, hogy ő bizony TUDJA, hogy miért is viselkedik így az a dolog.

Nincs értelme. Elmondhatjuk, elég jól megismerhetjük, hogy HOGYAN viselkedik a világ, de azt, hogy MIÉRT, hagynunk kellene a misztikusokra. Azért gyors a gazella, hogy elfuthasson a gepárd ellen, a gepárd azért gyors, hogy utolérje és mindkettő hamar elfárad, hogy az ősember se halljon éhen és néha a gepárd elől is el tudjon menekülni. Hát ezért. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.28. 10:26:48

"Nincs negatív értéke, vagyis taszító irányultsága."

Egyes elméletek - nem spekulációk! - szerint a gravitáció bizonyos szélsőséges körülmények között átfordulhat taszításba.

Az is izgalmas kérdés, milyen irányú gravitációt fejt ki a negatív energiájú részecske vagy tér. Akkor is érdekes, ha egyelőre csak a Casimir-effektus kapcsán figyelhető meg igen csekély negatív energia, így mérése kilátástalan. Ráadásul ez csak a jelenlegi vákuum nullponti energiájához képest negatív, viszont lehet, hogy ez csak egy ún. hamis vákuum.
cosmic dark ambient
süti beállítások módosítása